top of page
Keresés
  • Szerző képelakasbanutazunk.hu

Tapétázás kreatívan és profin

Lakásfelújítás kapcsán sokat beszéltünk már a szobafestéstől, de most jöjjön egy kis tapétázás.

 

Ebben a cikkben nem a tapéták fajtáit szeretnénk elemezni, mert arról bőven találunk információt az interneten, és a végtelenségig lehetne azokat csoportosítani és elemezni.

(pl. anyag szerint, fajsúly szerint, festhető vagy nem festhető stb, stb...)  


Ezúttal arról szeretnénk beszélni, hogy a falakat és a különböző helyiségek részleteit mennyire tudjuk kiemelni tapétával vagy akár tapéta és festés kombinációval, illetve mennyire végezhetőek ezek a munkák szakértelem nélkül "saját magunknak". 



Tapétázás - Lakásfelújítás Budapesten - lakasbanutazunk.hu

  

A falak előkészítése: Az alapoktól a tapétáig 

  

Nem győzzük unásig ismételgetni az alapozás fontosságát. Nem azért, hogy növeljük a karakterszámot, vagy mert nincs jobb ötletünk a megfelelő tartalomhoz, hanem mert a tartós és jó minőségű munkának ez a legfőbb titka.

Tudjuk, hogy macerás, időigényes és költséges, de a tapétázás sikerének a kulcsa, hogy a falak simák, és egyenletesek legyenek, amit egy alapos gletteléssel érhetünk el.

Egy előzetesen fehérre festett fal segítségével megelőzhetjük a ragasztó száradása után megjelenő sötét és világos foltokat. Ezek nélkül megvehetjük a legdrágább tapétát is, a végeredmény nem lesz megfelelő.  


Tipp: Érdemes tájékozódnunk, hogy melyik ragasztó típushoz melyik glettanyag passzol. Előfordulhat, hogy a két anyag találkozása  olyan kémiai folyamatot vált ki, mely során a tapéta alatt levegő képződik és felpúposodik. 

  

Vannak esetek, amikor a lakást felújító a fentieket mégis elkerülné és a tapétát arra szeretnénk használni, hogy a fal görbeségeit és egyenetlenségeit tompítsa.  

Ilyenkor a legjobb egy erősen strukturált felületű (pl. fűrészporos) tapétával dolgozni. Ezt a felhelyezés és száradás után festhetjük és a falak máris simábbnak tűnnek. Ezt kis kézügyességgel és kitartással magunk is elvégezhetjük. 

 

Gyakran használunk olyan tapétákat, amelyeknél a különböző tekercsek mintáinak követni kell egymást. Ez már egy komolyabb tervezést igényel, érdemes megrajzolnunk, hogy pontosan hogyan is fog mutatni, ha a tapéta a falra kerül.  





Tipp: Érdemes bőven rászámolnunk a falunk területére, hiszen itt jóval több hulladék keletkezik majd a megfelelő minták illesztése miatt. 


Egyedi stílusok: Amikor a tapétázás már művészet 

  

Modern lakásfelújítások során gyakran merül fel a kérdés, hogy miként lehet egy adott térben lévő bútordarabot, például egy kedvenc kanapét kiemelni. Egy jól megválasztott tapéta ebben az esetben nemcsak háttérként szolgál, hanem a helyiség fókuszpontjává is válik. Itt nem kell a tapéta színének vagy textúrájának a bútorral megegyeznie, elég, ha azok harmonizálnak egymással.



Tapétázás - Lakásfelújítás Budapesten - lakasbanutazunk.hu


Mindemellett egy jól megválasztott tapétával, vagy poszterrel nagyon jól lehet játszani is a terekkel, az elosztásokkal, megtörni a falfelületeket, egyedibbé és újjá varázsolni a korábbi unalmas, vagy megszokott helyiségeket.  

 

Egyedileg gyártott tapétával is dolgozhatunk, ahol az anyagon kívül a mintázatot is mi választjuk, vagy akár a kedvenc képünket és elkészítik úgy, hogy azt a tapéta tekercsek összeillesztése adja meg a falunkon.  


Tipp: Ezekhez a bonyolultabb rajzolatú tapétákhoz feltétlenül ajánljuk, hogy kérjék szakember segítségét. Ha ez nem áll össze megfelelően, akkor itt nem csak a belefektetett munka megy kárba, hanem az anyagot sem lehet újra felhasználni. 


 

A tapétázás és a szobafestés kiváló lehetőségeket kínál arra, hogy lakásunkat egyénivé és stílusossá tegyük. A megfelelő előkészítés, a tudatos anyagválasztás és a tervezés minden lakásfelújítási projekt sarkköve. Ha bátran és tudatosan alkalmazzuk ezeket a technikákat, otthonunkban olyan teret alkothatunk, amely tükrözi személyiségünket és stílusunkat. 



 

 

9 megtekintés0 hozzászólás
bottom of page