top of page
Keresés
  • Szerző képelakasbanutazunk.hu

Minden amit a szobafestésről tudni érdemes 2. rész

Tapétázott falfelület esetén hogyan készüljünk fel a szobafestésre?

 

Rossz minőségű falfelület esetén nem elég a tisztasági festést választanunk akkor, ha szép végeredményt szeretnénk látni. Ahhoz ugyanis, hogy tükör sima és semleges felületeket kapjunk, szobafestés előtt szükséges megfelelően előkészíteni a falakat. 

 

Ezekhez a műveletekhez szükségünk lesz megfelelő szakember segítségére, vagy nagyon sok türelemre és szabadidőre.  

 

1., Tapéta eltávolítása, a falak tisztítása 

 

Amikor tapétát távolítunk el a falról, akkor nagyon gondosan el kell tüntetnünk a ragasztóját is, mert azon a glett sem fog tartósan megállni. 

 

A régi tapéta eltávolításának módja és időtartama függ a tapéta és a ragasztó típusától, hogy milyen régi a ragasztás, hány réteg van már a falon, vagy hányszor lett már átfestve például egy fűrészporos tapéta.  

 

A tapéta teljes eltávolítása előtt már érdemes a bútorok áthelyezésével vagy eltávolításával felszabadítani a területet. A díszléceket érdemes felszedni, vagy ha nem lehet, akkor már a padló fóliázása előtt ragasszuk le maszkoló szalaggal, hogy az áztatás során ne sérülhessen.  

 

Ugyanez vonatkozik a falon lévő kapcsolókra, stukkókra, lécekre, konnektorokra is.  

 

Első körben érdemes a tapéta eltávolítására szárazon tenni egy próbát, mert ha könnyen jön, akkor csak a makacsabb részeket szükséges fellazítani és áztatni. A hatékonyabb és gyorsabb gőzölés és áztatás elérése érdekében célszerű beszerezni oldó folyadékot és tüskés tapéta tépő hengert is, hogy a víz és gőz könnyebben átjusson a vastagabb rétegeken.  

 

Készüljünk fel rá, hogy rengeteg hulladék lesz, amit majd el is kell távolítani a lakásból. Jó esetben a takaró fóliát el tudjuk távolítani úgy, hogy abba becsomagolhatjuk a hulladékot, rosszabb esetben készüljünk megfelelő szemeteszsákokkal is.  




 

2., Glettelés és alapozás szobafestés előtt


Ha a vakolatunk rossz állapotban van, akkor a lebomló, repedezett részeket eltávolítjuk és kijavítjuk azt a glettelés előtt. A megtisztított felületünkre célszerű felhordani egy higított mélyalapozót korongecset vagy teddy henger segítségével, hogy lekössük a port, hogy megfelelően tapadhassanak rá a következő rétegek.  

 

Miután kiválasztottuk a helyiségnek és falfelületnek megfelelő glett anyagot, felhúzzuk az első réteget a falra. A glett rétegeinek felhordása után a felületet géppel, vagy kézzel simára csiszoljuk. A csiszolt felületet portalanítjuk és egy újabb alapozás következik.  

Érdemes álló reflektort használni, hogy a legtöbb hiba észrevehető legyen. 

Száradást követően mehet a következő réteg és így tovább.  

 

A rétegek számát a következő dolgok befolyásolják: 

- szakértelem (ennek hiányában jóval több rétegre lehet szükség) 

- falfelület minősége (minél rosszabb, vagy görbébb a fal annál több a réteg) 

- mennyire tökéletes végeredményt szeretnénk  




 

3., A festés

 

Ezután jöhet végre a szobafestés. A falat egy rétegben fehérre festjük, így meglátjuk az összes olyan esetleges hibát is, amit eddig nem. A hibákat kijavítjuk és a falat az alapozó festést követően a kívánt színre festjük annyi rétegben, amennyivel megfelelően takar. A különböző festékrétegek között szükséges megvárni a száradást, hogy meggyőződhessünk a valódi eredményekről.


Célszerű a nehezen elérhető, precízebb munkát igénylő részletekkel kezdeni (pl. kapcsolók, konnektorok környékével, élek, sarkok festésével).  

Használhatunk kisebb hengert, de még jobb, és szebb végeredményt érhetünk el, ha egy kisebb ecsettel haladunk ezeken a részeken.  


Ezután már szabadon és kényelmesen haladhatunk a festőhengerrel a nagyobb felületeken, csak arra figyeljünk, hogy ne áztassuk el a hengert, de ne is “dörzsöljünk, vagy maszatoljunk” a henger felületén maradt festékcseppekkel. Próbáljuk meg egyenletesen eloszlatni az anyagot a falakon.

(Kezdőknek védőszemüveg használata az első hengerezésnél erősen javasolt... 😊 ) 

 




Jöhet a folytatás? Tartsatok velünk jövő héten is :) 

 

 

 

 

 

75 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page