top of page
Keresés
  • Szerző képelakasbanutazunk.hu

Aljzat felújítása panellakásokban: Mit, meddig és hogyan javítsunk hatékonyan?

A panellakásokban az aljzat felújítása gyakran rejtett meglepetéseket tartogat. A régi parketta alatt található töltések és szigetelőanyagok állapota jelentős hatással lehet a felújítás menetére és eredményére. Ebben a bejegyzésben bemutatjuk, hogyan érdemes hozzáállni a panellakások padlózatának javításához, hogy egyenletes, szilárd és tartós eredményt érjünk el.


1. Mi legyen a régi parketta sorsa?


Sok panellakásban a parketta alatt található párnafák és különböző töltések a szigetelőanyag elhelyezése miatt kerültek beépítésre. Azonban a szigetelés nem mindig bizonyul hatékonynak. Ritka esetekben találkozhatunk szépen illesztett ásvány- vagy üveggyapot táblákkal; sokkal gyakoribb azonban a salakanyag használata, amely csak korlátozott szigetelést nyújt.

A parketta így idővel elhasználódik, nem annyira a felületi kopás, hanem az alatta lévő párnafák kiszáradása és deformálódása miatt. Ez egyenetlenségeket és kellemetlen nyikorgást okozhat, ami minden lépéskor érezhető. Bár a parketta felújítása – például csiszolása, fugázása és lakkozása – átmenetileg javíthat a helyzeten, a mozgásból adódó problémák miatt a javított részek hamar ismét tönkremehetnek.


2. Az új aljzat kialakítása


Amennyiben úgy döntünk, hogy eltávolítjuk a régi parkettát és a hozzá tartozó töltéseket, fontos, hogy egy stabil és tartós aljzatot alakítsunk ki. A beton kiváló választás erre a célra, de ne feledkezzünk meg a megfelelő szigetelésről sem. Azért se, mert mi sem fogjuk saját lépteink után a dübörgést hallani, illetve az alattunk lakó szomszéd sem boldog, ha követheti a mozgásunkat a feje fölött. Lépésálló hungarocell vagy keményített kőzetgyapot táblákkal biztosíthatjuk a hangszigetelést. A betonréteg ideális vastagsága 5 cm, amelyet először a falak mentén, majd a sávok között egyenletesen terítünk szét, hogy sima és egyenes felületet kapjunk.


3. A tökéletes burkolati felület előkészítése


A beton aljzat megszilárdulása után a tökéletes burkolat alapjának előkészítése következik. A betonra egy 1-3 mm vastagságú aljzatkiegyenlítőt kell felvinni, ami biztosítja, hogy a végleges burkolat tökéletesen illeszkedjen. Ezzel a módszerrel egy olyan felületet készítünk elő, amelyre bármilyen burkolóanyagot felhelyezhetünk, biztosítva annak tartósságát és esztétikus megjelenését.





A panellakások aljzatának felújítása komplex feladat, amely alapos tervezést és szakértelmet igényel. A régi parketta és az alatta lévő töltések eltávolításával, valamint a megfelelő szigeteléssel és betonréteggel egy stabil, tartós és esztétikus alapot hozhatunk létre a további burkoláshoz. Ezzel nem csak a lakás megjelenését frissítjük fel, hanem hosszú távú értéket is teremtünk.





160 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page