top of page
Keresés
  • Szerző képelakasbanutazunk.hu

Burkolás Kisokos: Így válassz megfelelő burkolatot otthonod számára 

A lakásfelújítás egyik legizgalmasabb, ugyanakkor legösszetettebb feladata a burkolás, és a burkolatok kiválasztása.  

 

A burkolatok nem csupán esztétikai szerepet töltenek be, hanem funkcionális jelentőséggel is bírnak. Ebben a cikkben áttekintjük a különböző burkolattípusokat, segítünk eldönteni, melyik hol a legmegfelelőbb, és mire érdemes figyelni a választáskor. 


Gyakran kapunk olyan jellegű megkereséseket, hogy burkolatot szeretnének a lakásban cserélni és telefonon szeretnék megtudni, hogy burkolóink milyen négyzetméter áron dolgoznak. 


Laikusként ez a legegyszerűbb, mert így az egyeztetett összegből könnyedén lehet számolni azt, hogy a lakásunk különböző részeinek burkolása milyen költségekkel fog járni. 

Mi semmilyen esetben sem válaszolunk erre, mert ezzel könnyen megtéveszthetnénk a leendő ügyfeleinket. Célunk az, hogy a munka megkezdése előtt megfelelően tájékoztassuk megrendelőinket arról, hogy egy új burkolat milyen folyamatokat követően rakható csak le úgy, hogy az az előírásoknak megfelelően szép legyen és tartós maradjon. Félrevezetés lenne ugyanis az, ha tájékoztatást adnánk pusztán a burkolás négyzetméter áráról, de a következő részletekről és azok költségeiről már nem:

  • Burkolás előtt a padlóról el kell távolítani a régi burkolatot és az alatta maradt ragasztót. Jó eséllyel a betonra öntött aljzatkiegyenlítő is fel fogja szedni.

  • Ezután meg kell állapítanunk a különböző szomszédos helyiségek burkolatainak szintjeit és ez alapján kiszámolni azt, hogy az aljzatkiegyenlítővel milyen szintre érkezzünk ahhoz, hogy a végleges burkolati szint megegyezzen a többi helyiséggel.

  • Alzatkiegyenlítés előtt a felületet minden esetben portalanítjuk és mélyalapozzuk. Kiegyenlítés után vizes helyiségekben felhordjuk a kenhető vízszigetelést két rétegben. 

  • A csemperagasztót a lehetséges burkolat alapján választjuk meg. A szegélyeket úgy ragasztjuk fel, hogy lehetőleg a felső éle gyári vágott legyen, a fugaköz pedig fusson az aljzattal. 

Amikor burkolásra kapunk megkeresést, akkor minden esetben ragaszkodunk a helyszíni megtekintéshez. A felmért igények szerint így 95-100%-ig pontos ajánlatot tudunk adni, amelyek így nem tartalmaznak rejtett, vagy "elfelejtett" költségeket. 

  

A megfelelő burkolat kiválasztása növeli otthonod értékét és komfortját.

 


Burkolattípusok és jellemzőik 

 

Hidegburkolat 

A hidegburkolatok közé tartoznak a kerámia, greslap, kőagyag és keramit, természetes kövek, beton, cement és ceramin típusok. Tartósságuknak és könnyű tisztíthatóságuknak köszönhetően kiválóan alkalmasak nedves helyiségekbe, mint a fürdőszoba és a konyha.  

Hidegburkolat kiválasztásakor ezeket a főbb szempontokat vegyük figyelembe: 

 

  • Padlófűtésre kerül-e a hidegburkolat? 

  • Mekkora súlyt bír el a födém? 

  • Éri-e a felületet víz és pára? 

  • Papucsban járunk majd a padlón vagy utcai cipőben? 

  • Mekkora felületet szeretnénk leburkolni? 

 

Minél ellenállóbb burkolatra van szükségünk, annál magasabb PEI osztályú csempét kell választanunk. 

 

PEI II.: Alacsony kopásállóság. Az ilyen lapok elég ritkák, általában vörösagyag alapú sötét, fényes felületű lapok. 

 

PEI III.: Közepes igénybevételnek kitett helyiségekbe ajánlott. Például nappali, lakószobák, étkezők. 

 

PEI IV.: Nagy igénybevételnek kitett helyiségekhez szükséges, pl.: irodák, kis és közepes forgalmú üzletek, intézmények. 

 

PEI V.: Nagyon nagy igénybevételnek kitett helyiségek burkolására, pl.: bevásárlóközpontok, irodaházak 



 

Melegburkolat 

A meleg burkolatok, mint a parketta és a laminált padló, otthonosságot és melegséget sugároznak. Ideálisak nappaliba, hálószobába és előszobába, ahol a komfortérzet a legfontosabb. A meleg burkolatok hangszigetelő képessége is kiemelkedő, így csökkentik a lépés zaját.  

Fajtái:  

  • Tömörfa parketták 

  • Készparketták 

  • Faburkolat vizes helyiségekben 

  • PVC-padlók 

  • Vinyl padlók 

  • Linóleum és műgyanta 

  • Padlószőnyeg 




Fagyálló burkolat 

Különösen fontos az erkélyek, teraszok esetében, ahol a burkolatnak ellen kell állnia az időjárás változásainak. A fagyálló burkolatok speciális anyagösszetételüknek köszönhetően nem repedeznek meg a fagyás és olvadás ciklusai során. 

Az eső, a fagy, a napsugárzás, illetve a hőingadozás is hatással van a kültéri burkolatra. Egy kültéri fagyálló padlólap akkor lesz igazán ellenálló a faggyal szemben, ha a megfelelő segédanyagokkal történik a lerakás. 



Gyakori hibák a burkolatok kiválasztásakor

 

Rossz minőségű burkolat választása: 

Olcsó, de alacsony minőségű burkolatok választása hosszú távon többe kerülhet a cserék és javítások miatt. 

 

Nem megfelelő burkolat típus választása: 

Fontos, hogy a burkolat típusa megfeleljen a helyiség használati szükségleteinek. 

 

Nem megfelelő méretű vagy színű burkolat választása. 

Burkolat választásakor érdemes figyelmet fordítani arra, hogy minden különböző méret a tér általános benyomását erősítheti vagy éppen gyengítheti. Egy világosabb színű csempe például tágasabbnak tűnő teret eredményez, míg a sötétebb színű csempe melegebb és barátságosabb hangulatot ad. 

 

Szakértői tanács hiánya: 

A burkolatválasztás előtt érdemes szakértői tanácsot kérni, hogy elkerüljük a későbbi bánatot. 


A megfelelő burkolat kiválasztása növeli otthonod értékét és komfortját.

Fontos, hogy alaposan mérlegeld a fenti szempontokat, hogy a legjobb döntést hozd meg. 


Kérdésed van? Hívj minket bátran!



 

85 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page