top of page
Keresés
  • Szerző képelakasbanutazunk.hu

Útmutató a gipszkarton falakhoz: stílusos és funkcionális tervezési ötletek

A gipszkarton egyre népszerűbb választás modern lakásfelújítások során, kiválóan alkalmazható belső falak és válaszfalak kialakításához. Ebben a cikkben bemutatjuk, hogyan alkalmazzuk a gipszkartont egy átlagos lakásfelújítási projektben, és milyen előnyökkel jár a használata.


Miért válasszuk a gipszkartont?

A gipszkarton rendszerek leggyakoribb verziója egy 75 mm széles acélprofil vázon alapul, amelyet oldalanként két réteg normál gipszkarton borít. Ennél a projektünknél a falvastagság az alábbiak szerint alakul:

- Acélprofil vastagsága: 75 mm

- Gipszkarton vastagsága: 12,5 mm (összesen 4 réteg)

- Teljes falvastagság: 125 mm


Ez a méret ideális a normál kialakítású beltéri ajtók beszereléséhez.

Az előnyök:

1. Az ajtók helyének kialakítása és pozícionálása egyszerű és gyors.

2. Az ajtó felett nincs szükség külön áthidaló elemre.

3. Az üreges falszerkezet megkönnyíti a villanyszerelést, a gégecsövek és vezetékek vésések nélkül elhelyezhetők.

4. A gépészet, hasonlóan a villanyszereléshez, könnyedén szerelhető az üreges részeken.

5. A hézagolás után sima, egyenletes felületet kapunk.

6. A falak és sarkok tökéletesen egyenesek lesznek.




A falak rétegrendjének variációi

A gipszkarton rendszerek nagy előnye, hogy a falak rétegrendje széleskörűen variálható az igények szerint. Néhány példa:

Vízálló réteg vizesblokkokhoz:

A gipszkarton válaszfalak vizesblokk felöli oldalán a külső gipszkarton impregnált (zöld) színű, melynek legfőbb tulajdonsága, hogy vízlepergető. Kötelezően használandó, hiszen bármikor előfordulhat a fürdőben, hogy a falfelület közvetlenül vízzel érintkezik. Ilyenkor pedig jó, ha egy olyan tulajdonságú anyag került beépítésre, amelyben a víz nem tesz kárt.

Fokozott hangszigetelés:

A blue acoustic gipszkarton kimondottan hangszigetelésre alkalmazható. Például szobák közötti falakhoz, vagy ejtővezetékek (strangok) lakáson belüli részeinek dobozolásához. Ha a falak hangszigetelését fokozni akarjuk kiválóan hangszigetelő üveg- vagy ásványgyapot tekercseket, táblákat találunk, melyek ugyancsak a gipszkarton falunk üregeinek kitömésére szolgálnak.

Erősített konyhai oldal:

Ha nagyobb tömegű tárgyak lesznek rögzítve a gipszkarton falainkon, akkor érdemes erősített profilokat alkalmazni, illetve változtatni a falunk konyha felöli rétegein. Ha ugyanis a belső gipszkarton táblákat OSB táblákra cseréljük ki, akkor a falunk külsőre ugyan olyan esztétikus marad, viszont a bútorok felszerelését nagyban megkönnyítjük. Nincs szükségünk előfúrásokra, dübelekre. Simán csak pozdorja csavarokkal rögzíthetjük a bútorelemeket, vagy a "vezetésükhöz" szolgáló síneket.

Végtelen Variációk

Mindenki számára létezik egyedi megoldás, hiszen a falvastagságok, kitöltő- és borítóanyagok számtalan kombinációját kínálják. Egy jól megtervezett gipszkarton rendszer nem csak esztétikus és praktikus, hanem hosszú távon is fenntartható megoldást nyújt otthonunk számára.


További útmutatókért, érdekességekért, hasznos ötletekért tartsatok velünk jövő héten is!

139 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page